Itämaiset matot ovat nousseet valtavaan suosioon myös monissa pohjoismaalaisissa kodeissa niiden kauniiden värien, upeiden kuvioiden ja ennen kaikkea Lähi-idän eksotiikkaa huokuvan tunnelmansa ansiosta. Itämaiset matot ovatkin tässä mielessä jo itsessään taidetta, jonka avulla voit helposti muuttaa kotisi ilmettä hetkessä.
Itämaiset matot ovat taidetta
Laadukkaiden materiaalien lisäksi varsinaisia taideteoksia itämaisista matoista tekevät nimenomaan kuviot. Suosittuja kuvioita itämaisissa matoissa ovat erityisesti geometriset muodot, mutta myös monet eläin- ja kasviaiheet. Monissa matoissa esiintyy esimerkiksi kukkia ja lehtiä, jotka sopivat täydellisesti tuomaan sisutukseen kuin sisustukseen ripauksen itämaista estetiikkaa.
Itämaisten mattojen kuvioinneilla on tapana hyödyntää myös monenlaista symboliikkaa. Joissakin persialaisissa matoissa kuvaillaan myös ihmisiä, kuten entisaikojen kuuluisia itämaisia taiteilijoita, oppineita ja kuninkaita. Joissakin kulttuureissa, kuten Turkissa ja Arabiassa, ihmisten kuvaaminen esineissä ei kuitenkaan ole hyväksyttyä.
Onneksi näitä ainutlaatuisilla kuvioilla, vivahteisilla väreillä ja yksityiskohtaisella käsityöllä varustettuja itämaisia mattoja ei tarvitse lähteä metsästämään Lähi-idästä, sillä kauniit itämaiset matot on mahdollista tilata tänä päivänä suoraan verkosta. Trendcarpetin valikoimasta löydät monia itämaisia mattoja, jotka on valmistettu itämaisten mattojen kehdossa, kuten Afganistanissa, Iranissa ja Turkissa.
Koska aidot itämaiset matot kudotaan käsin, niiden hintataso voi olla monia muita mattoja korkeampi. Monet kuitenkin haluavat panostaa tällaiseen taideteokseen myös kotonaan. Trendcarpetin valikoimasta löydät aitoja itämaisia mattoja jokaiseen budjettiin, sillä valikoimassa on panostettu monipuolisesti erilaisiin vaihtoehtoihin, joiden ansiosta voit tilata verkkokaupasta juuri omalle kukkarollesi sopivat taideteokset kotisi lattialla tai seinälle.
Itämaisten mattojen historiaa
Historian saatossa aikaisemmista Lähi-idän korkeakulttuureista on säilynyt vain muutamia taidonnäytteitä tuhansien vuosien takaisista itämaisista matoista. Tällä hetkellä vanhin tähän päivään asti säilynyt itämainen matto on nimeltään Pazyrykmatto, joka on löydetty muinaisesta eteläsiperialaisesta haudasta, jonka uskotaan olevan 2 500 vuotta vanha.
Tänä päivänä tiedetään kuitenkin jo paljon itämaisten mattojen historiasta. Nykypäivään selvinneiden historiallisten dokumenttien avulla on esimerkiksi pystytty selvittämään, että monet kansalaiset maksoivat kuninkaalle veronsa kutomillaan itämaisilla matoilla. Tämä puolestaan kertoo jo paljon siitä, millaisessa arvossa itämaisia mattoja pidettiin jo tuolloin.
600-luvulla islaminuskon leviämisen myötä itämaisista matoista tuli erittäin tärkeitä taide- ja sisustuselementtejä erityisesti Persiassa. Uudenlaisen merkityksen myötä valtavia ja mahtipontisia mattoja alkoi ilmestyä myös suurten moskeijoiden lattioille, josta ne sitten levisivät koko kansan käyttöön. Persialaismattojen kulta-aikana pidetäänkin itse asiassa 1500-lukua, ja tältä ajalta peräisin olevia itämaisia mattoja on nähty myös monien eurooppalaisten kuningasperheiden taloissa.
Keskiajalla itämaiset matot eivät olleet vielä ehtineet levitä Eurooppaan. Aluksi itämaisia mattoja tuotiin Lähi-idästä lahjoina eurooppalaisille kuninkaallisille ja ruhtinaille. Tavallinen kansa ei siis Euroopassa ollut välttämättä vielä 1800-luvulle saakka nähnyt tällaista mattoa koskaan elämässään.
Juuri 1800-luvun loppupuolella itämaisten mattojen kysyntä alkoi kasvaa voimakkaasti myös tavallisen kansan keskuudessa, ja itämaisten mattojen suosio levisi jopa Amerikan mantereelle saakka. Monille itämaisista matoista tuli edullinen tapa luoda itämaista eksotiikkaa kotiinsa vierailematta kuitenkaan itse kyseisissä maissa – varsinkin, kun matka tuolloin oli vielä niin kallis ja pitkä.
Suuren kysynnän vuoksi monet länsimaiset kauppahuoneet rakensivat Lähi-itään omia kutomoitaan, jolloin myös itämaiset matot alkoivat mukautua paremmin eurooppalaiseen makuun. Esimerkiksi aikaisemmin kooltaan suurempien mattojen mittasuhteita muutettiin vastaamaan paremmin länsimaisten kotien neliön muotoisia huoneita. Tavallisen kansan varallisuuden kasvaessa toisen maailmansodan jälkeen itämaisten mattojen kysyntä kasvoi entisestään ja on lähes samaa luokkaa tänäkin päivänä.