Julisteiden aika ei ole ohi!

Monille tulee julisteista mieleen lähinnä nuoruusvuosien idolit, joiden kuvilla oma huone haluttiin suorastaan tapetoida. Nykyään julisteita näkee lähinnä katukuvien mainoksina, mutta julisteiden aika ei kuitenkaan ole ohi.

Julisteita näkee edelleen sisustuselementteinä, jotka heijastelevat nykytaiteen suuntauksia: niiden ei tarvitse esittää mitään tai ne on tehty tietoisesti mahdollisimman monitulkintaisiksi. Toisaalta julisteilla halutaan myös kannattaa omia arvoja ja kantaa ottavat julisteet ovat edelleen kovassa huudossa. Kuntosaleilla näkee jatkuvasti julisteita, joilla kannustetaan vielä yhteen sarjaan tai vielä vähän pidemmälle.

Nykyaikainen vai nostalginen sisustuselementti?

Kuten sanottu, osa pitää julisteita menneen ajan juttuina. Osittain tästä syystä ne koetaan nostalgisiksi ja niitä halutaan tuoda takaisin, mutta ehkä hieman nykyaikaisemmalla höysteellä. Toisaalta julisteiden kohdalla myös vanha tavara on arvossaan ja esimerkiksi omilta nuoruusvuosilta peräisin olevat julisteet myydään melkoisilla hinnoilla.

Jos haluat nykyaikaisempia malleja, kannattaa julisteet tilata kätevästi netistä. Tällaisissa julisteissa on niin abstraktia taidetta kuin valokuviakin kuuluisista paikoista. Niiden avulla on helppo luoda tunnelmaa. Koska tällaiset julisteet ovat värimaailmaltaan melko neutraaleja, sopivat ne parhaiten värikkäälle seinälle luomaan kontrastia. Julisteet ovat oivallinen tapa sisustaa, sillä ne tulevat usein halvemmiksi kuin taulut ja ne on myös helpompi vaihtaa trendien mukaan.

Julisteita voidaan kiinnittää seiniin joko teipillä, sinitarralla tai jopa pyykkipojilla. Julisteen voi myös kehystää, mikä pidentää sen ikää huomattavasti. Jo tämä erilaisten kiinnitystapojen laaja kirjo tarjoaa sinulle lukemattomia tapoja luoda omannäköisesi sisustus kotiisi.

Taiteen unohdettu muoto

Julisteet ovat alkaneet elää tietynlaista renessanssia, kun niitä alettiin vuonna 2020 käyttämään julkisten tiedotteiden levittämiseen, joilla rohkaistiin ihmisiä muun muassa noudattamaan hyvää käsihygieniaa koronapandemian pahentuessa.

Vaikka julisteita onkin alettu käyttää yleisten ilmoitusten ja mainosten alustana, ovat ne silti edelleen mahdollisuus taiteilijalle toteuttaa itseään. Julistehan on isohko seinälle liimattava paperi, jota on tarkoituskin ihastella. Sen kuuluu myös kääntää katseita ja herättää huomiota, minkä johdosta julisteissa on perinteisesti käytetty kirkkaita värejä ja selkeitä linjoja. Taiteenlajina julisteet ovat jotain sellaista, jonka avulla halutaan pysäyttää ja saada katsoja ajattelemaan.

Julisteiden käyttö sisustuselementtinä on hyvä tapa hyödyntää sellaista taiteen muotoa, jota ei joka paikassa enää näe.

restimpo