Erilaisia taidemuotoja – tiesitkö, että nämäkin vähemmän tunnetut taiteen muodot lasketaan taiteeksi?

Kun puhutaan taiteesta, tulee mieleen ensimmäiseksi helposti vaikkapa jokin maalattu taulu tai muu vastaava. Tämä ei ole lainkaan väärin – taulut ovat aivan mahtavaa taidetta, joskin ne ovat vain stereotypinen määritelmä taiteelle. Taide on niin paljon enemmän kuin maalatut taulut, ja sitä voi itse asiassa olla vaikea määritellä mitenkään. Nykytaide on vienyt taiteen aivan uusiin sfääreihin, ja taiteeksi voidaan laskea nykyään vaikkapa verta ja oksennusta sisällään pitävä linkoava pesukone. Taidetta ovat yhtä lailla taulut kuin partyking.fin bilehepeneet. Tässä artikkelissa esittelemme lyhyesti muutamia taiteen muotoja, joita ei aina tulisi ajatelleeksikaan, kun mietitään taidetta, mutta jotka ovat taidetta yhtälailla kuin Leonardo da Vincin Mona Lisa.

1. Vaatesuunnittelu on aikaa ja luovaa silmää vaativa taiteen laji

Moni on kuullut maailmankuuluista muotisuunnittelijoista, jotka tahkoavat töistään miljoonia. Jos on koskaan nähnyt heidän catwalkeilla esittelemiään luomuksia, tietää, että ne eroavat arkimuodista aika paljon. Tämä johtuu siitä, että vaatesuunnittelu on itse asiassa yksi taiteen monimutkaisimmista lajeista. Se on ikään kuin ekspressionistista taidetta, jossa kaikki vedetään vähän överiksi. Esitellään kauden muotivillityksiä niin överinä, että ne menevät varmasti perille. Se ei varmastikaan ole helppoa, ja kauden muotivillityksiä esittelevät, lähes surrealistiset teokset pitää toteuttaa niin, että ne ovat myös muotikansan mieleen ja niiden sanoma menee läpi. Hankalaa, mutta palkitsevaa!

2. Korutaide vaatii tekijältään runsaasti näppäryyttä

Hieman samaan kategoriaan äskeisen kanssa menevä korutaide mittaa varmasti niin tekijänsä luovaa silmää kuin sormien näppäryyttäkin! Ihmiset rakastavat koruja, ja niiden tekeminen on ihanan luovaa puuhaa. Kuitenkin se on aikaa vievää ja vaatii paljon materiaalia. Jos rakastaa uniikkia taidetta, kimalletta ja pieniä yksityiskohtia sekä näyttävyyttä, on korutaide varmasti itselle sopiva taiteen laji, josta riittää jatkuvasti pieniä projekteja ja työnsarkaa.

3. Kynsitaide on suhteellisen helppo oppia

Nykyään ihmiset pitävät itsestään parempaa huolta kuin koskaan ennen. Salongeissa käydään laitattamassa kestokulmakarvoja, ripsiä ja kynsiä. Näiden kaikkien tekemisen voi oppia myös itse, ja kosmetologia onkin yksi taiteen lajeista. Varsinkin kynsien tekeminen on suhteellisen helppo oppia itse – eikä se vaadi täysin rajattomasti materiaalejakaan. Usein siihen voi purkaa luovaa osaamistaan oikein huolella – asiakkaille kelpaavat usein överit kynnet, jopa suhteellisen kainossa Suomessa. Rakennekynsien teko ja itsessään on kivaa pientä näpertelyä taiteen ystäville, mutta niiden koristelu vasta nannaa onkin. Netti on pullollaan ohjevideoita, joista voi etsiä inspiraatiota. Glitteriä vai jalokiviä, karvaa, pumpulia vaiko ketjuja? Sinä päätät!

4. Meikkitaiteessa vain taivas – ja budjetti – on rajana

Meikkaaminen on jatkuvasti yleistyvä taiteen laji. Enää sillä ei tarkoiteta vain ripsivärin sutaisemista silmiin ja ohutta kerrosta huulikiiltoa – ei, nyt puhutaan kunnon meikkitaiteesta. Jo pelkästään kasvojen pohjustus ja varjostus on ihka oma taiteenlajinsa joka vaatii paitsi aikaa, myös osaamista, rahaa ja materiaalia. Kuka tahansa ei meikkitaiteeseen pysty, ja se vaatiikiin tuntikausien harjoittelua. Onneksi tähänkin on netissä tarjolla pilvin pimein opetusmateriaalia, josta voi poimia itselleen talteen parhaat vinkit onnistuneeseen lopputulokseen.

restimpo