Oopperan kummituksen matkaan?

Usein ajatellaan klassisen musiikin tai oopperan olevan melko raskasta, tai ehkä liian hienoa musiikkia, jotta siitä voisi tavallinen ihminen nauttia ja olla kiinnostunut. Tämä kuvitelma on onneksi aivan väärä. Klassinen musiikki on herättänyt suuria tunteita jo vuosisatojen ajan, joten miksi ei se herättäisi niitä edelleen?

Korkeamusiikkiin tutustumisen voi aloittaa vaikkapa ostamalla liput oopperaan tai musikaaliin. Musiikin kertoma tarina, yhdistettynä teatterin kerrontaan, on monesti se helpoin tapa innostua klassisesta musiikista. Monet oopperat – kuten vaikkapa Carmen – ovatkin erittäin kevyitä ja viihdyttäviä, musikaaleista puhumattakaan.

Oopperan kummitus

Ehkä tämän hetken kuuluisin musikaali on Andrew Lloyd Webberin säveltämä The Phantom of the Opera, eli Oopperan kummitus. Siihen kuuluvan musiikin kyllä tunnistavat nekin ihmiset, jotka eivät ole koskaan omasta mielestään korkeamusiikkia kuunnelleet. Le Fantôme de l’Opéra on alunperin vuonna 1910 ilmestynyt goottilaistyyppinen kauhuromaani, jonka on luonut ranskalainen Gaston Leroux. Siitä on sen jälkeen tehty lukuisia elokuvia, näytelmiä, musikaalisovituksia sekä uusia kirjoja.

Kiehtova tarina alkaa vuodesta 1861. Pariisin oopperatalossa ovat käynnissä uuden oopperan harjoitukset. Yhtäkkiä Oopperan kummitus aiheuttaa onnettomuuden pudottamalla kulissin vastapainon. Oopperan sankaritar Carlotta pelästyy ja kieltäytyy laulamasta roolia, jolloin kuorotyttö Christine saa tilaisuuden esiintyä. Myrskyisten suosionosoitusten saattelema Christine kertoo esityksen jälkeen ystävälleen, että hänen laulunopettajansa on ollut musiikin enkeli, mystinen hahmo, jota hän ei ole koskaan kunnolla edes nähnyt.

Kummitus vaatii oopperan johtajilta, että Christinen tulee laulaa päärooli seuraavassa oopperassa. Johtajat ja muu henkilökunta päättävät olla tottelematta Kummituksen määräystä. Päätöksen seurauksena oopperassa tapahtuu onnettomuuksia tämän tästä. Seuraavaksi Kummitus antaa uhkavaatimuksen oopperan johdolle: hänen itsensä kirjoittama teos, jonka päärooli on Christinelle kirjoitettu, tulee esittää teatterissa.

Oopperan johto suostuu pakon edessä, mutta punoo juonen saadakseen Kummituksen kiinni ensi-illan aikana. Suunnitelma menee pieleen. Murhattuaan oopperan tähtitenorin Kummitus Phantom ilmestyy näyttämölle, ja laulaa dueton Christinen kanssa. Christine paljastaa Phantomin epämuodostuneet kasvot yleisölle, jolloin tämä raivostuu ja lähtee pakenemaan kellariin kaapaten Christinen mukaansa. Oopperan väki lähtee ajamaan heitä takaa. Mukana takaa-ajossa on Raoul, joka on oopperan rahoittaja ja myös Christinen ensirakkaus. Phantom vangitsee Raoulin ja uhkaa tappaa hänet, ellei Christine lupaa mennä hänen kanssaan naimisiin. Christinen on tehtävä valintansa, ja oopperan väen saapuessa paikalle Phantom on jo kadonnut jäljettömiin.

Phantom of the Opera on valtava tuotanto, joka sai ensi-iltansa lokakuussa 1986 Her Majesty’s -teatterissa Lontoossa, jossa sitä esitetään edelleen. Musikaali aloitti Broadwaylla vuonna 1987. Se jatkaa edelleen kaikkien aikojen pisimpään jatkuneena Broadway-musikaalina, ja on voittanut yli 70 merkittävää teatterialan palkintoa. Mielenkiintoista kyllä, se sai aikanaan varsin penseän vastaanoton kriitikoilta, mutta yli 140 miljoonaa ooperan nähnyttä katsojaa lienevät eri mieltä.

Broadway-tuotanto kiertää tälläkin hetkellä maailmaa, Suomessa se nähtiin viimeksi syksyllä 2018 – tammikuussa 2019.

Ooppera mielletään Suomessa varsin kalliiksi harrastukseksi, jota harjoittavat vain yritykset, mutta yrityslainat ovat kuitenkin tarpeettomia: halvimmat liput Kansallisoopperaan ovat vain noin 15 euroa. Erityisesti yrityksille on räätälöity yrityskausikortti, joka sisältää vähintään viisi lippua hyville permantopaikoille vähintään kolmeen esitykseen kauden aikana. Yrityskausikorttiin kuuluu siis yhteensä 15 lippua, ja paketin liput saa 15% alennuksella.

Kannattaa panna merkille lippujen myynnin alkamispäivä, sillä edullisimmat liput koko kaudelle myydään yleensä parissa tunnissa loppuun. Ooppera on elämys, johon kannattaa panostaa, eikä se vaadi erityistä pukeutumista tai sivistyneitä pöytätapoja, kiinnostus musiikkiin ja taiteeseen riittää.

restimpo