Väärennetty taide

Taide käy kaupaksi Suomessa

Lähes mikä tahansa markkinoilla oleva taulu tai taideteos voi potentiaalisesti olla väärennös. Väärennösten tunnistaminen ei kuitenkaan ole helppoa, ja tilanteen kartoittaminen vaatiikin usein taiteen ammattilaisen tarkkaa arviointia. Ero aidon ja väärennetyn taideteoksen välillä voi joskus olla nähtävissä aivan pikkuriikkisessä yksityiskohdassa, eikä voida mitenkään olettaa, että kuka tahansa olisi kykeneväinen tuollaisen eroavaisuuden tunnistamaan. Me suomalaiset etenkin olemme niin rehellistä kansaa, että luotamme toisiimme lähes poikkeuksetta. Tämä johtaa vääjäämättä siihen, että päädymme joskus olemaan liian sinisilmäisiä myös taidemarkkinoilla. Taiteen ostajan täytyy siis olla hyvin tarkkana ja mieluiten käyttää luotettavan taiteentuntijan apua ostopäätöksiä tehdessään.

Väärennetyn taiteen hankkiminen voi joskus olla harkittukin teko, kun ei haluta käyttää paljoa rahaa taiteen hankkimiseen. Kotiin halutaan ehkä hankkia arvokkaalta vaikuttava taideteos, jolla tehdä vaikutus ystäviin ja perheenjäseniin. Taiteen vuokraaminen on myös mahdollista, mutta se ei usein kuitenkaan tunnu sopivalta vaihtoehdolta, kun halutaan hankkia oma taulu tai veistos kotia pidemmäksi aikaa koristamaan. freedomrahoitus auttaa kun haluat hankkia aitoa taidetta. Se on todella huoleton lainarahoituksen vaihtoehto, joka tekee elämästä kertaheitolla helpompaa. Käsittelyajat ovat erittäin nopeita ja korot ovat aina kilpailukykyiset. Olitpa sitten Picasson tai Rembrandtin ystävä, Freedomrahoitus auttaa silloin, kun haluat tehdä elämäsi arvokkaimpia hankintoja.

Taide kotona tuo iloa arkeen

Väärennettyjä tauluja kiertää runsain määrin Suomen taidemarkkinoilla vielä tänäkin päivänä. Viime vuosien aikana Suomen Kansallisgalleria on saanut arvioitavakseen kahdeksan ympäri Suomea kaupan ollutta koevedosta, jotka lopulta osoittautuivat muistesuihkutulosteiksi. Näitä vedoksia on väitetty Picasson signeeraamiksi ja niitä on kaupattu Suomea kiertäneessä, suositussa taidemyyntinäyttelyssä. Miten tällainen on mahdollista? Rehellisten kansalaisten maana tunnetussa Suomessakin toimii useita epäeettisiä taidekauppiaita, eikä ilmiö ole lainkaan uusi.

Kuinka välttää ostamasta väärennettyä taidetta?

Miellyttävä esillepano on tunnetusti tärkeä ostopäätökseen vaikuttava osatekijä taiteen ostajalle. Älä anna lasin ja hienojen kehysten hämätä, kun olet tekemässä ostopäätöstä taideteoksesta. Moni taideostos on mennyt vikaan vain tästä syystä, kun itse maalaus onkin ollut arvoton. Grafiikkateoksissa kirkkaat ja monivivahteiset värit myyvät aina paremmin. Tämä on myös taiteen ostajan syytä pitää visusti mielessä, sillä taiteen myyjät saattavat joskus itse lisätä väriä graafisiin vedoksiin, jotta he saisivat niistä paremman myyntihinnan. Taidehuijauksissa ei rajoja tunneta, joten ostajan on oltava näistä tietoinen.

Aito vai ei?

Jotta voitaisiin täydellisesti varmistua taideteoksen aitoudesta, tarvitaan ehdan ammattilaisen apua. Jos siis olet tekemässä arvokkaita taidehankintoja, ota aina ensin yhteyttä luotettavaksi havaittuun taiteen ammattilaiseen, jotta et joudu myöhemmin katumaan. Jos olet esimerkiksi kiinnostunut ostamaan Picasson teoksia, voit ottaa avuksi Catalogue raisonnén. Tämä teos pitää sisällään listan taiteilijan kaikista teoksista selitysten kera.

Kaikilla on oikeus taiteeseen. taide tuottaa meille uskomattoman paljon iloa niin kotona, työpaikoilla kuin julkisissa tiloissakin. Taiteella on äärimmäisen tärkeä tehtävä yhteiskunnassamme: tuoda ihmisiä eri kulttuureista ja sosiaaliluokista yhteen. Taiteen hankkiminen ei kuitenkaan ole varsinkaan yksityishenkilölle läheskään aina riskitön tehtävä. Siihen liittyy paljon ongelmia taideväärennösten takia, joita vielä nykyäänkin liikkuu markkinoilla runsaasti. Konstit väärennösten tehtailuun ovat moninaiset, ja ne onkin usein erittäin taitavasti toteutettu. Taiteenostajan on siis syytä muistaa aina käyttää luotettavan ammattilaisen apua taidehankintoja tehdessään. Kun rahoitus ja luotettava tuki ovat kunnossa, voi jokainen tehdä taidehankintoja turvallisesti ja niitä myöhemmin katumatta.

restimpo