Viime vuosien aikana Suomessa ja laajemmin myös maailmalla erilaiset käsityö- ja tuunausharrastukset ovat yleistyneet valtavasti. Yhä useampi haluaa vapaa-ajallaan puuhailla esimerkiksi vanhoja huonekalujen tai muiden esineiden korjauksen parissa. Yksi syy tälle on varmasti kasvanut huoli ympäristöstä ja liiallisesta kulutuksesta. Miksi pitäisi aina ostaa uutta, kun vanhaa voi korjata ja näin saada itselleen upean esineen. Toisin kuin useimmat nykyisin valmistettavat heikkolaatuiset tuotteet, monet vanhat huonekalut kestävät hyvin aikaa ja vaativat ainoastaan pientä korjausta ja hiomista saadakseen uudenveroisen ilmeen. Monelle tuunausharrastuksen taustalla on tavoite kunnostaa vanhoja omalle perheelle tai suvulle kuuluneita huonekaluja omaan käyttöön. Näin kunnioitetaan perinteitä ja saadaan käyttöön esineitä, joilla on korvaamatonta tunnearvoa. Mikä parasta, tuunaus ei ole niin vaikeaa kuin voisi kuvitella. Kuka tahansa pääsee helposti alkuun tässä hienossa harrastuksessa.
Tuunausta on monenlaista
Huonekalujen tuunaaminen on erittäin palkitsevaa. Itse prosessi on mukava ja leppoisa tapa viettää aikaa sekä saada käsilleen haastavaa tekemistä. Moni kokee sen hienoksi vaihtoehdoksi esimerkiksi tietokoneen ääressä vietetyn työpäivän jälkeen. Lähes jokaisen varastokomeroista tai vintiltä löytyy vanhoja huonekaluja, jotka on poistettu käytöstä pikkuvikojen vuoksi. Kalusteiden uusi elämä alkaa, kun näkee hieman vaivaa kunnostaakseen huonekalut. Näin isoäidin vanha lipasto tai vaarin suosikkituoli voivat taas päästä hyötykäyttöön. Myös silloin, jos on kyllästynyt johonkin nykyiseen huonekaluunsa, voi harkita tuunausta. Aina ei tarvitse ostaa uutta vaan nykyisestä voi saada aivan uudenveroisen pienen korjaushetken jälkeen. Joissakin tapauksissa etenkin arvohuonekalut voivat vaatia ammattilaisen osaamista, mutta useimmiten kuka tahansa meistä voi ryhtyä tuunaamaan!
Huonekalujen tuunaamisella voidaan viitata hyvin moniin eri asioihin. Tuunauksella voidaan tarkoittaa ainoastaan esineen maalaamista uudella värillä, mikä on erittäin helppo tapa muuttaa vaikkapa tuolin tai lipaston ulkonäkö hetkessä. Vanha puinen huonekalu voidaan myös hioa ja lakata, jolloin se saadaan näyttämän aivan uudelta. Katkenneita tai rikkonaisia osia voidaan korjata, tai huonekalu voidaan muokata kokonaan uudenlaiseksi uuteen käyttötarkoitukseen hyödyntäen alkuperäistä vain pohjana uudelle. Monesti kyse on vain vanhojen verhoilujen ja kangasosien uudistamisesta tai vaihtamisesta joko kulumisen tai vanhentuneiden kuosien vuoksi. Oli lähtökohta ja tavoite mikä tahansa, vain harvoin ollaan tilanteessa, jossa ei voisi tehdä mitään.
Selvitä lähtötilanne parhaan tuloksen saavuttamiseksi
Huonekalut ja niiden tuunaus ovat monelle mieleistä puuhaa. Aina ei ole kyse siitä, että halutaan käytännön syistä kunnostaa rikkonainen tai huonokuntoinen huonekalu, vaan joskus tuunaus on mukava harrastus itsessään. Tällöin korjattavia kohteita etsitään kirpputoreilta, kierrätyskeskuksista ja muista vanhojen esineiden kätköistä. Kun valitsee tuunattavaa huonekalua, kannattaa kiinnittää huomiota sekä huonekalun kuntoon että omiin taitoihin – sekä siihen, miten paljon haluaa käyttää aikaa ja vaivaa korjaustöihin. Riippuen tapauksesta, pienikin korjailu saattaa kestää vaikka kuukausia tai sitten työ valmistuu yhdessä illassa. Moni tuunauksen harrastaja ei kaihda pitkiäkään projekteja, vaan nauttii siitä, että työ valmistuu pikkuhiljaa. Joka tapauksessa nikkaroijan on syytä erottaa huonekalut, joille voi tehdä jotain niistä, jotka esimerkiksi huonojen säilytysolosuhteiden vuoksi ovat menneet pilalle. On myös hyvä tietää, että huonekaluista saattaa esimerkiksi hioessa irrota haitallisia kemikaaleja. Liialliseen varovaisuuteen ei kuitenkaan ole syytä, tuunaukset hyödyt ja ilot ylittävät aina mahdolliset riskit.