ITE-taide inspiraationa tavallisille taiteen harrastajille

Taide kuuluu kaikille

Hyvin usein tavalliset ihmiset kuvittelevat, että taide on vain eliitille kuuluva harrastus ja nautinto. Tämä johtuu usein siitä, että moni taiteenlaji, kuten baletti, ooppera ja teatteri ovat korkeakoulutettujen ihmisten suosiossa. Tämän lisäksi näissä taiteissa mukana olevat taiteilijat ovat pääsääntöisesti korkeakoulutettuja. Oopperassa ja baletissa käyminen voi olla myös jokseenkin kallista, mikä saattaa estää näiden aktiivisen harrastamisen.

Erityisen helposti lähestyttävää taidetta on suomalainen ITE-taide, joka tulee sanoista itse tehty elämä. ITE-taiteilijat ovat osa suomalaisten taiteilijoiden liikettä, joka toimii perinteisen taidemaailman ulkopuolella ja omaehtoisesti. Monilla ITE-taitelijoilta puuttuu muodollinen taiteen koulutus. Sen sijaan he ovat alkaneet luoda omaa taidetta. ITE-taidetta ja ITE-taiteilijoita löytyy ympäri Suomea. ITE-taide on erityisen kuuluisa erilaisista maisema- tai tilataideteoksista. Eräs kuuluisimmista esimerkeistä on Parikkalan patsaspuisto, joka on unohtumaton näky, ja kuvastaa hienolla tavalla kuinka vaikuttavaa ITE-taide on.

ITE-taiteilijoiden tarkoituksena on ollut myös toive ja tarve, että mahdollisimman moni tavallinen suomalainen pääsisi nauttimaan taiteesta. Tämän takia monet näistä taiteilijoista ovat laittaneet omaa taidettaan esille ilmaiseksi. Omalla esimerkillään ITE-taiteilijat haastavat myös tavallisia taiteentekijöitä itse tekemään taidetta. Loppujen lopuksi kuka tahansa voi hakea byggmax -rautakaupasta työkalut ja alkaa veistämään vaikkapa omia taideteoksia. Taiteen tekemisessä ei loppujen lopuksi ole koskaan kyse lopputuloksesta. Vaan taiteen tekemisen hienoutena ovat prosessit ja valinnat, joiden avulla lopputulos on saavutettu. ITE-taide on elävää suomalaista taidekulttuuria, jota jokaisen suomalaisen tulisi tukea ja nähdä.

restimpo